Gå til indhold
2016 endte med positive afkast trods Trump og Brexit

Nyhed -

2016 endte med positive afkast trods Trump og Brexit

2016 var investeringsmæssigt et år, der på forhånd var præget af usikkerhed. Flere store politiske begivenheder lå i vente og skulle vise sig at overraske med uventede resultater. Pensionsselskaberne kom dog pænt igennem usikkerheden og afsluttede året stærkt.

En svær start

På tværs af alle markeder var starten af 2016 præget af negative afkast. Globale aktier samt emerging markets-aktier faldt med over 5 procent i løbet af årets første måned - den omdiskuterede januareffekt var, til stor ærgrelse for investorerne, udeblevet.

I Danmark blev pensionsselskaberne også ramt af den generelle udvikling på finansmarkederne. Hårdest ramt var kunderne i Topdanmark Livsforsikring og Nordea Liv & Pension, der fik negative afkast på omkring 5 procent. I den anden ende af skalaen var Skandia Pension, der begrænsede tabet til lidt under 2 procent.

Storbritanniens Brexit og Trumps sejr

I årets følgende måneder bevægede markederne sig langsomt men stabilt tilbage mod udgangspunktet. Afkastet var således i plus igen ved udgangen af maj måned.

Afstemning om Storbritanniens fortsatte deltagelse i EU sendte aktiemarkederne i minus på ny. Markederne blev dog hurtigt stabiliseret igen, da pensionsselskaberne havde garderet sig imod et eventuelt Brexit. De stærkt negative afkast efter Trumps sejr blev hurtigt afløst af endnu større kursstigninger.

Efter præsidentvalget fik de fleste danske pensionsselskaber kun et mindre positivt afkast, da selskaberne generelt havde en mere forsigtig tilgang.

Positive afkast til pensionskunderne

Året sluttede stærkt med positive afkast i alle pensionsselskaberne. Usikkerheden, der fulgte med årets politiske begivenheder, medførte dog en stor forskel på størrelsen af pensionskunders afkast.

Skandia kom dårligst ud af 2016. Selskabet lå ellers i toppen ved halvåret, men det amerikanske valg havde en væsentlig negativ effekt. Nordea Liv & Pension endte, trods et godt sidste kvartal, også i den dårligere ende.

Topdanmark leverede det bedste afkast, hvor særligt aktieinvesteringerne gjorde det godt, mens en stigende amerikansk dollar også bidrog positivt. PFA Pension fortsatte igen i 2016 de gode takter fra tidligere år, hvor mere risikable obligationsinvesteringer bidrog med to-ciffrede afkast, mens AP Pension efter nogle år med middelmådig performance i 2016 leverede afkast i den bedre ende. Danicas performance var kun en smule over gennemsnittet, og det er derfor fortsat usikkert, om Danicas nye investeringssetup reelt bidrager med bedre performance i forhold til markedet.

Investorer verden over lod sig ikke ryste af 2016’s politiske begivenheder, hvorfor året sluttede i et pænt plus,uanset hvilken risikoprofil, medarbejderne havde valgt.

Emner

Tags


Aon Denmark er en del af Aon plc. En førende global professionel rådgivningsvirksomhed med en bred vifte af risiko-, pensions- og sundhedsløsninger. Vores 50.000 kolleger i 120 lande styrker resultater for kunder ved at bruge proprietære data og analyser til at levere indsigt, der reducerer volatiliteten og forbedrer ydeevnen.

I Danmark har vi tre kontorer - i København, Kolding og Århus - hvor et team på 180 dygtige og engagerede mennesker betjener et bredt udsnit af danske og internationale virksomheder.

Aon er en hovedpartner for Manchester United 

Pressekontakt

Jacob Schlundt

Jacob Schlundt

Pressekontakt Head of Marketing & Communications +45 51976225

Relaterede nyheder